Staat van de Uitvoering overhandigd: vijf suggesties aan de politiek om de publieke dienstverlening te verbeteren

Op woensdag 18 januari 2023 heeft Abdeluheb Choho (algemeen directeur Rijksdienst voor Ondernemend Nederland), namens de stuurgroep de eerste Staat van de Uitvoering overhandigd aan Vera Bergkamp, voorzitter van de Tweede Kamer. Op basis van de bevindingen uit de rapportage doet de Staat een vijftal oproepen aan de politiek om de publieke dienstverlening te verbeteren.

Vijf suggesties aan de politiek

De belangrijkste conclusie in de rapportage luidt: ‘Als we gezamenlijk het vertrouwen in de overheid willen verbeteren moet er eerder en beter worden samengewerkt tussen politiek, beleid en uitvoering.’ De complexiteit van de wetgeving en de stapeling van beleid vormen het grootste knelpunt voor burgers, ondernemers en uitvoeringsorganisaties. 

Op basis van de bevindingen uit de eerste Staat van de Uitvoering, komt de Staat met vijf suggesties aan de politiek om de uitvoering te verbeteren:

  1. Maak het voor burgers en ondernemers minder complex door beter en minder beleid.
  2. Betrek de uitvoering vanaf het allereerste begin bij beleidsvorming.
  3. Voer het politieke debat niet meer op incidenten, maar ontwikkel een gezamenlijk beeld van trends en dilemma’s in de publieke dienstverlening.
  4. Laat de verantwoordingsplicht achteraf plaatsmaken voor een open gesprek over hoe de uitvoeringspraktijk beter of anders moet.
  5. Breng gegevensuitwisseling tussen publieke dienstverleners nu echt op gang.

De Staat van de Uitvoering

De Staat van de Uitvoering is een nieuw initiatief, tot stand gekomen onder leiding van een door de Ministerraad ingestelde stuurgroep. Met de periodiek terugkerende publicatie wordt de politiek geïnformeerd over hoe de publieke dienstverlening in ons land ervoor staat. 

Voor deze eerste publicatie zijn 38 uitvoeringsorganisaties beschouwd. Er is gekeken naar de Standen van de Uitvoering waarin de organisaties rapporteren over de knelpunten die zij ervaren. Parallel vergaarden onderzoekers en wetenschappers nieuwe inzichten over zaken als maatwerk, organisatiecultuur, productiviteit, burgertevredenheid, innovatie en goede internationale praktijken. In reflectiesessies met beleids- en uitvoeringsorganisaties zijn de onderzoeksresultaten besproken en verder verrijkt. 

Meer weten?

De eindpublicatie van de Staat van de Uitvoering 2022 is te raadplegen via de website van de Staat van de Uitvoering.