Medewerkers ondersteunen in het verhogen van hun inzetbaarheid? Houd rekening met deze drie typen medewerkers

Medewerkers gaan verschillend om met het verhogen van hun inzetbaarheid. Maar wat maakt het dat mensen verschillend omgaan met hun eigen inzetbaarheid? Uit onderzoek van Venster voor Medewerkers blijkt dat persoonlijkheidskenmerken en werkwaarden het verschil bepalen. Door rekening te houden met de verschillen, bied je als leidinggevende of HR-professional effectievere ondersteuning.

Venster voor Medewerkers deed onderzoek naar de inzetbaarheid en mobiliteit van medewerkers in het openbaar bestuur. 

Drie typen medewerkers

Op basis van patronen van eigenschappen identificeren de onderzoekers drie verschillende typen medewerkers die op hun eigen manier omgaan met werken aan inzetbaarheid: de afwachter, de bevlogen ambtenaar en de carrièremaker. 

Het zijn archetypen die helpen om de verschillen tussen medewerkers scherper te zien. In de praktijk dragen medewerkers elementen van alle archetypen in zich. Het gaat er dus niet om dat we medewerkers in bepaalde hokjes plaatsen. Wees je ervan bewust dat mensen niet allemaal hetzelfde denken over werken aan inzetbaarheid en dat zij verschillende drijfveren en belemmeringen kennen. Door hiermee rekening te houden in beleid en aanpak, kun je effectiever ondersteunen.

De afwachter

Afwachters zijn sterk gericht op de inhoud van het werk en geloven dat kennis van de inhoud onontbeerlijk is. Ze koppelen daaraan ook hun kwaliteiten en voegen waarde toe. Het beschikken over inhoudelijke expertise en het kunnen leveren van kwaliteit geeft ze een gevoel van zekerheid. Die behoefte aan zekerheid is hun drijfveer.

Afwachters voelen minder urgentie om te werken aan hun inzetbaarheid, omdat zij denken dat hun werk blijft bestaan. Enerzijds vanuit de overtuiging dat als je maar goed je best doet, je je werk kunt behouden. Anderzijds omdat ze mobiliteit, aanpassingsvermogen en inzetbaarheid als abstracties zien. Pas als het heel concreet op de eigen situatie van toepassing is gemaakt, gaat het leven.

De bevlogen ambtenaar

De bevlogen ambtenaar identificeert zich sterk met de organisatie en waar deze voor staat. Ze zijn sterk betrokken bij (het doel van) de organisatie en zijn daar trots op. Ze halen voldoening uit het verder kunnen helpen van de organisatie en van hun collega’s. Bevlogen ambtenaren zijn zich bewust van hun kwaliteiten en van hun toegevoegde waarde voor de organisatie. 

Vanwege hun sterke identificatie met de organisatie waar ze werken, zijn bevlogen ambtenaren er niet zo zeker van of ze in een andere organisatie ook toegevoegde waarde hebben. Bovendien kan hun verantwoordelijkheidsgevoel en binding een belemmering zijn voor hun externe inzetbaarheid. Ze lijken minder geneigd de organisatie los te laten.

De carrièremaker

Voor de carrièremaker is persoonlijke groei erg van belang. Ze willen afwisseling in het werk, nieuwe dingen leren en verder komen.  Ook heeft de carrièremaker een drang om te presteren. De combinatie behoefte aan persoonlijke groei en bewijsdrang, maakt dat carrièremakers het heft graag in eigen hand nemen om verder te komen.

Carrièremakers hebben door hun sterke zelfvertrouwen en kennis van hun eigen kwaliteiten een positief beeld van hun toekomstige mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Door hun behoefte aan groei, ontwikkeling en prestatie is het werken aan inzetbaarheid voor hen een vanzelfsprekend onderdeel van hun werk.

Wil je meer weten over de inzetbaarheid van medewerkers?

Bovenstaande informatie komt uit een artikel dat eerder is geplaatst op de website van Venster. Het hele artikel lees je via deze link