Winsemius en Enthoven: “Rugdekking is het geheim van loyaliteit”

Pieter Winsemius was minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer, van 1982 tot 1986, en van 2006 tot en met 2007. Daarvoor, daartussen en daarna werkte hij bij McKinsey en de WRR. Marius Enthoven was die eerste periode hoofdinspecteur Milieubeheer, daarna werd hij directeur-generaal Milieu bij het Rijk en later bij de Europese Commissie. Samen stonden zij aan de wieg van het hedendaagse milieubeleid; de een politiek vóór de schermen, de ander als ambtenaar achter de schermen. Een mooi samenspel, ervaren beiden. “Een minister die meedenkt”, vindt Enthoven. Het ministerschap is voor Winsemius dan ook geen solorol. Je moet samenwerken. “We, not I’ is het geheime recept.” Oftewel: “Wé doen dingen goed, ík doe dingen fout.” Die rugdekking is cruciaal voor de loyaliteit, stelt hij. Voor ‘De top kijkt om’ gingen beiden in gesprek met hoogleraar bestuurskunde Caspar van den Berg en politiek historicus Anne Bos.

Het volledige gesprek met Pieter Winsemius en Marius Enthoven is vanaf vandaag beschikbaar als podcast. Er zijn ook diverse videofragmenten en een artikel  verschenen.

De top kijkt om 

Voor De top kijkt om worden oud-ministers en oud-topambtenaren bevraagd over hun ervaringen. In de loop van dit jaar worden gesprekken gepubliceerd met onder anderen oud-ministers Jet Bussemaker, Johan Remkes en Ronald Plasterk. 

De top kijkt om is een initiatief van het programma Kennis van de overheid (ministerie van BZK). Het project heeft vorm gekregen in nauwe samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen, de Universiteit Utrecht en het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis van de Radboud Universiteit.