Kijktip: Uitzending Tegenlicht ‘Maak ’t Simpel’

Op donderdag 7 september is de uitzending van VPRO Tegenlicht: Maak ’t simpel! Voor deze aflevering is stuurgroepvoorzitter van de Staat van de Uitvoering Abdeluheb Choho geïnterviewd. De uitzending is 7 september om 20.30 uur te zien op NPO 2 en vanaf zaterdag 2 september online of op NPO Start. 

Maak 't Simpel

Over de aflevering

Doet complexiteit ons de das om? Is Nederland onbestuurbaar aan ‘t worden? Van toeslagenaffaires tot woningentekort en van erfpacht tot uitvoeringsorganen. Noem een overheidsdossier en het zit muurvast. Waar de meeste vingers wijzen naar de politiek wordt de echte reden niet vaak genoemd. We hebben het allemaal te complex gemaakt.

VPRO Tegenlicht kijkt mee met vastgelopen dossiers waarin de overheid zelf niet meer weet wat ze doet, tuurt meewarig uit over een Afsluitdijk waarvan de complexe renovatie langer gaat duren dan de bouw zélf ooit kostte en bladert mee in documentbestanden van burgers die de dupe zijn van overmatig complexe overheidsregels. Wat gebeurt er als we er niet met z’n allen in slagen om te ‘ont-compliceren’? Is het überhaupt nog wel mógelijk om de vele impasse-kwesties te versimpelen?