12 finalisten Gemeentedelers bekend

De landelijke competitie GemeenteDelers verzamelt waardevolle oplossingen die de lokale uitvoeringskracht versterken in alle domeinen: van leefomgeving tot inclusieve samenleving. Inmiddels zijn 12 finalisten bekendgemaakt.

Gemeentedelers

In 4 verschillende categorieën zijn genomineerd: Gemeente Eindhoven (3x), Gemeente Zutphen, Gemeente Amsterdam (2x), Gemeente Den Haag, Gemeente Rotterdam, Gemeente Breda (2x), Gemeente Weert en Gemeente Leeuwarden.

Energietransitie, arbeidskrapte en inclusieve samenleving

Dit jaar dingen gemeenten voor het eerst in de categorie ‘fysieke leefomgeving / klimaat en energie’ mee naar een prijs. Energietransitie en energiearmoede hebben hen geïnspireerd tot waardevolle initiatieven die helpen om op deze belangrijke omkeringsthema’s een stap naar voren te zetten.

In de categorie Uitvoeringskracht presenteerden gemeenten waardevolle oplossingen die de lokale uitvoeringskracht versterken. Veel initiatieven maken slim gebruik van data en ICT, waardoor meer mogelijk is met minder menskracht.

Net als in voorgaande jaren zijn er veel inzendingen gericht op de inclusieve samenleving. Deze oplossingen dragen bij aan de bestaanszekerheid of kansengelijkheid van inwoners in onze gemeenten. Ook inzendingen die zich in eerste instantie richten op de leefomgeving of de lokale uitvoeringskracht, hebben vaak meerwaarde in het sociale domein.

Prijsuitreiking

Op donderdag 7 november 2024 is de bekendmaking van de winnaars van GemeenteDelers 2024 en krijgen zij hun prijs. 

GemeenteDDelers

Gemeenten ontwikkelen vaak initiatieven of projecten die 'naar meer smaken'. De landelijke competitie GemeenteDelers zet veelbelovende oplossingen in het zonnetje, zodat andere gemeenten ze kunnen inzetten voor hun inwoners, ondernemers en gemeentelijke organisatie of in hun regio. 

Overzicht GemeenteDelers 2024