Register van Overheidsorganisaties: inzicht in de overheid
Welke organisaties behoren tot de overheid? Hoeveel gemeenschappelijke regelingen zijn er, en met welk financieel belang? Valt een instelling onder de Wet Normering Topinkomens of niet? Die beleidsvragen waren voorheen niet makkelijk te beantwoorden, maar daar is met het ontstaan van het Register van Overheidsorganisaties (ROO) verandering in gekomen. Het ROO is een uitgebreide digitale databank die informatie bevat over alle overheidsorganisaties in Nederland.

Het Register van Overheidsorganisaties is de authentieke bron voor het identificeren van overheidsorganisaties. In het register staan de contactgegevens, organisatiestructuur en wettelijke grondslag van alle overheidsorganisaties in Nederland.
Hoe werkt het?
Het online register verbindt een aantal deelregistraties. Zoals het register van zelfstandige bestuursorganen en het register van gemeenschappelijke regelingen. Er is een wettelijke basis om deze deelregister bij te houden.
Met het register voorkomen we dat op verschillende plekken overlappende registraties worden bijgehouden. Het ROO is onderdeel van de website Overheid.nl en kan via LinkedData gekoppeld worden aan andere bronnen van overheidsinformatie, zoals wetten.overheid.nl en informatie van het CBS.
Gebruikers kunnen specifieke organisaties zoeken of groepen van organisaties selecteren, zoals gemeenten, ministeries, provincies, waterschappen en zelfstandige bestuursorganen. Per organisatie zijn details beschikbaar, waaronder namen en adressen, en (afhankelijk van het type organisatie) informatie over bestuursleden en organisatieonderdelen. Daarnaast is vastgelegd of een organisatie onder de Wet normering topinkomens valt en welke cao van toepassing is.

Betrouwbare en actuele gegevens
Nauwkeurige en actuele data zijn belangrijk voor het ROO. Organisaties zijn zelf verantwoordelijk voor het bijhouden van hun gegevens in het register. Om de betrouwbaarheid en bruikbaarheid van het register te waarborgen, is het essentieel dat de informatie correct en up-to-date is.
De deelregisters binnen het ROO worden per afzonderlijke redactie bijgehouden. Hierdoor wordt de actualiteit en de kwaliteit van de gegevens in het ROO gewaarborgd. Johan Strieker, programmamanager Kennis van de Overheid: “Eenduidige registratie en koppeling van bestanden maakt dat in de toekomst beleidsvragen over de samenstelling en het functioneren van de overheid beter beantwoord kunnen worden en tegen een lagere lastendruk voor instellingen.”
Inzicht en samenwerking
Door het toegankelijk maken van informatie over overheidsorganisaties, kunnen ambtenaren elkaar beter opzoeken en efficiënter samenwerken. Binnen de overheid zijn projecten en beleidsontwikkelingen vaak afhankelijk van samenwerking tussen verschillende lagen en departementen. Het ROO helpt hierbij door:
-
De juiste contactpersonen binnen overheidsorganisaties snel vindbaar te maken
-
Inzicht te bieden in welke organisatie verantwoordelijk is voor welke taak
-
Helderheid te geven over cao's en wet- en regelgeving per organisatie
Verdere ontwikkelingen
Er wordt continu gewerkt aan het verbeteren en uitbreiden van het ROO. Een recente toevoeging is het Register Internetdomeinen Overheid, waarmee je kunt controleren of een website of e-mailadres daadwerkelijk van een overheidsorganisatie is. Dit voorkomt phishing en draagt bij aan een betrouwbare digitale overheid. In de toekomst wordt het ROO mogelijk verder geïntegreerd met andere systemen, zodat overheidsmedewerkers nog makkelijker informatie kunnen delen en opvragen. Ook zullen in de loop van dit jaar de overheidsstichtingen worden gepubliceerd in het ROO.
Het ROO is ontwikkeld in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en ondergebracht bij de directie Digitale Overheid. Het programma Kennis van de Overheid draagt bij door mee te denken over de doorontwikkeling van het ROO en over de kwaliteit van de data. Ook houdt het programma een aantal classificaties (CAO, WNT) en deelregisters (zbo register) bij.