TT in 3 minuten
Voice-over tekst animatie “de tentoonstelling in 3 minuten”
De ontwikkeling van de lokale democratie na 1945
Na de Tweede Wereldoorlog keren de politieke verhoudingen van voor die tijd terug, maar in een nieuw jasje. De zetelverdeling in de na-oorlogse gemeenteraden lijkt sterk op die van de vier kabinett¬en van Willem Drees.
Begin jaren zestig komt Nederland in beweging, de wederopbouw is voltooid. Protestbewegingen eisen veranderingen in de manier waarop het land bestuurd wordt.
Burgers eisen inspraak. Jonge geesten en oude bestuursstijlen botsen openlijk. De tweede feministische golf zorgt voor een toename van het aantal vrouwen in de politiek.
Door de oliecrisis in de jaren zeventig gaat het niet goed met de economie en de overheidsfinanciën.
Fusiepartij CDA, doet bij de gemeenteraadsverkiezingen van 1974 voor het eerst mee en haalt ruim 16 procent van de stemmen. De opkomstplicht bij verkiezingen is in 1970 afgeschaft.
Een politiek van bezuinigingen en hervormingen door de kabine¬tten van premier Lubbers beheerst de jaren tachtig. Lokale politieke partijen winnen terrein, een trend die tot op de dag van vandaag doorzet.
Inwoners worden steeds meer vooraf uitgenodigd mee te denken over beleidsvoorstellen.
Economisch gezien gaat het goed met Nederland. Er wordt gewerkt aan staatkundige en bestuurlijke vernieuwing. Door de lage opkomst bij verkiezingen wordt de roep om meer directere vormen van democratie steeds luider.
De Staatscommissie Elzinga stelt voor om het dualisme in te voeren.
De aanslagen op het WTC in New York, de moorden op Pim Fortuyn en Theo van Gogh en de aanslagen in Madrid en Londen brengen veel onrust met zich mee.
In 2002 wordt de Wet Dualisering Gemeentebestuur van kracht.
Wethouders maken geen deel meer uit van de raad, dit moet de positie van de gemeenteraad versterken.
Het politieke landschap versnippert, zowel landelijk als lokaal. De verkiezingsopkomst daalt verder.
Er komt steeds meer aandacht voor eigen initiatieven van burgers, gemeenten bieden hiervoor meer ruimte.
Naar voorbeeld van het Verenigd Koninkrijk wordt er steeds meer gebruik gemaakt van het uitdaagrecht, waarbij inwoners taken van de gemeente overnemen.
Begin 2020 wordt de wereld geconfronteerd met het corona virus. Een spoedwet maakt tijdelijk digitale besluitvorming door gemeenteraden mogelijk.
Gemeenten experimenteren zelf druk met digitale vormen van participatie om inwoners te blijven betrekken bij gemeentelijk beleid.