Bernard ter Haar: "Ik kom eigenlijk overal op een bijzonder moment binnen"

Bernard ter Haar studeerde natuurkunde en economie, en promoveerde in de kernfysica. Hij koos uiteindelijk voor de economische kant en startte zijn loopbaan bij het ministerie van Financiën. Hij bleef er 21 jaar in verschillende functies en viel steeds met zijn neus in de boter. Bij de invoering van de euro en later de kredietcrisis kreeg hij steeds meer inhoudelijke verantwoordelijkheid. Met die ervaring en zijn reputatie op zak werd hij DG Milieu bij VROM en later DG Participatie en Inkomenswaarborging bij SZW. Een DG moet de verbinding leggen tussen de kortere en de lange termijn, vindt hij. In een vandaag verschenen interview voor 'De top kijkt om' vertelt hij: "Zonder langetermijnagenda ben je afhankelijk van wat er in het regeerakkoord staat en incidentenpolitiek vanuit de Kamer."

Het volledige gesprek met Bernard ter Haar is vanaf vandaag beschikbaar als podcast. Er zijn ook diverse videofragmenten en een artikel verschenen. 

De top kijkt om

Voor De top kijkt om worden oud-ministers en oud-topambtenaren bevraagd over hun ervaringen. Bernard ter Haar is één van hen. In de loop van dit jaar worden gesprekken gepubliceerd met onder anderen oud-ministers Jet Bussemaker, Johan Remkes en Ronald Plasterk. 

De top kijkt om is een initiatief van het programma Kennis van de overheid (ministerie van BZK). Het project heeft vorm gekregen in nauwe samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen, de Universiteit Utrecht en het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis van de Radboud Universiteit.