Jan van den Bos: “Bestuurlijk kijken én het publieke belang dienen”

Jan van den Bos was tot 1 januari 2023 voor het ministerie van Infrastructuur en Milieu inspecteur-generaal bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Voor die tijd was hij voor het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid inspecteur-generaal van de Inspectie SZW (de huidige Arbeidsinspectie), plaatsvervangend inspecteur-generaal Werk en Inkomen, directeur-generaal Arbeidsmarkt en Bijstand en directeur Financieel-Economische Zaken. Van maart tot augustus 2014 was hij waarnemend secretaris-generaal SZW.

Snel overzicht hebben en kunnen denken als een bestuurder; twee voorbeelden van de kwaliteiten waarover Van den Bos beschikt. Als inspecteur-generaal ILT ontdekte hij dat de capaciteit van de inspectie omgekeerd evenredig was met de maatschappelijke schade op verschillende thema’s. Hij is niet zo legalistisch, zegt hij. “Ik ben niet geïnteresseerd in of iets verboden is, wel of het schadelijk is.” Hij vormde de ILT om tot een meer risicogedreven toezichthouder. “Dat heeft me niet altijd bloemen opgeleverd.”

Het volledige gesprek met Jan van den Bos is vanaf vandaag beschikbaar als podcast. Er zijn ook diverse videofragmenten en een artikel verschenen. 

De top kijkt om

Voor De top kijkt om worden oud-ministers en oud-topambtenaren bevraagd over hun ervaringen. Jan van den Bos is één van hen. In de loop van dit jaar worden gesprekken gepubliceerd met onder anderen oud-ministers Jet Bussemaker, Johan Remkes en Ronald Plasterk. 

De top kijkt om is een initiatief van het programma Kennis van de overheid (ministerie van BZK). Het project heeft vorm gekregen in nauwe samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen, de Universiteit Utrecht en het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis van de Radboud Universiteit.